Hneď úvodom upozorňujem, že nejde o hororovú scénu, na aké sme zvyknutí z filmov, iba o nadnesený opis zovňajšku účastníkov jednej akcie. Ale pekne po poriadku.

Ako členovia PZ Králik Krakovany sme sa 17.4.2021 zapojili do celoslovenskej akcie s názvom Čistý revír = Čistá príroda, ktorej účelom bolo vyčistiť naše najbližšie okolie od odpadkov. Vyťahovanie fliaš, plechoviek, vedier, nábytku, bytových doplnkov, fólií, textilu z krovia, šípok a tŕnia zanechalo na našich odevoch a nechránených častiach pokožky stopy objasňujúce názov príspevku. Pozornému oku iste neušiel pohľad na výsledok našej snahy, plnej vlečke odpadu odstavenej a nakrátko vystavenej pred obecným úradom. Mala slúžiť ako zrkadlo správania sa ľudí k prírode. Pravdou však ostáva, že také zrkadlo, v ktorom sa hlupák uvidí ako hlupák, ešte nikto nevymyslel.

Obmedzenia pri viacpočetnom zhromažďovaní ľudí spôsobili, že akcie sa zúčastnili iba členovia PZ Králik s jedným sympatizantom a jedným traktoristom. Verím, že za iných okolností by pomocnú ruku podali aj iní dobrovoľníci, ktorým záleží na tom, aby ľudia na prechádzke videli stromy, kvety, vtáky a zvieratá, nie vyhodený odpad.

Na adresu tých, ktorí zahlcujú odpadkami beztak ťažko skúšanú prírodu, padali počas prác prirodzene všelijaké pomenovania, ktoré papier neznesie. Pozrime sa na to však z ich pohľadu. V podstate sú to evidentne milovníci neporiadku a chlieva. Napriek tomu sa obetujú a smeti na úrovni tých, ktoré majú v hlave, vynesú  do chotára, hoci by ich určite mali radšej doma, podstlané, ako sa na také tvory patrí. Z tohto dôvodu by stálo na zamyslenie, vytvoriť tabuľu cti, kde by boli dokázateľní tvorcovia skládok vystavení ako príklad ostatným za svoju pracovitosť.

Na záver už len poznámka. Čas, ktorý sme dostali do vienka, aby sme ho strávili na Zemi, je obmedzený. Mnohé veci nedokážeme ovplyvniť, ale to, čo ovplyvniť môžeme, by sme mali ovplyvňovať spôsobom, ktorý nám ho spríjemní, nie naopak, ale ani nie na úkor ostatných.

M.Florek