Obec:  História   Starosta   Obecné zastupiteľstvo  Zápisnice  VZN

Futbal:  Aktuálne výsledky   A-mužstvo   Dorast   Žiaci 

Kultúra:  Kultúrny dom   Folklór   Hobby stretnutia  Pamiatky

Spolky:  Farnosť    Poľovníci   Červený kríž    Hlavná strana

 

KUCHYNSKÉ OKIENKO

 

Milí čitatelia Hlasu Krakovian, dnes sme pre vás pripravili dva recepty, už takmer historické, ktoré odzneli na vlnách Československého rozhlasu v roku 1967.

 

OŠKVARKOVÉ PAGÁČIKY

 

Rozpis: 120 g bravčových oškvarkov, 500 g hladkej múky, 180 g masti, 1/8 l mlieka,

              20 g droždia, soľ, 1 lyžica bieleho vína, 2 vajcia.

 

Bravčové oškvarky jemne nasekáme. Na dosku dáme múku, rozsekáme do nej tuhú bravčovú masť, všetko dáme do misy, osolíme, okoreníme, prilejeme droždie, vajcia, lyžicu vína a zarobíme cesto. Potom vmiešame oškvarky, cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a dvakrát preložíme. Cesto prikryjeme a dáme kysnúť. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubo a vykrajujeme z neho pagáčiky. Pokladáme ich na suchý plech, navrchu ich potrieme vajcom a nožom ľahko naznačíme mriežky. Pečieme v horúcej rúre do červena.

 

 

SLIVKOVÉ KOLÁČE

 

Rozpis: 500 g hladkej múky, 120 g masla, 3 lyžice cukru, 3 žĺtky, štipka soli,

             20 g droždia, podľa potreby mlieko, asi 1/4 l, trocha citrónovej šťavy, vanilka,

             slivky, 1/4 l šľahačky a trocha cukru.

 

Maslo rozotrieme s cukrom, potom pridáme jeden žĺtok po druhom, v troche mlieka vykysnuté droždie a potom striedavo múku a vlažné mlieko. Cesto zarobíme a necháme aspoň hodinu kysnúť. Na dobre vymazané plechy vyťahujeme z cesta tenkú vrstvu. Najlepšie to ide prstami namočenými v studenej vode. Slivky oplákneme, rozkrojíme na polovičky a vyberieme kôstky. Polovičky rovnáme za sebou na cesto. Okraje koláča natrieme tukom alebo bielkom. Upečieme v rúre. Vychladnutý koláč nakrájame na štvorce alebo obdĺžniky a navrch nastriekame osladenú šľahanú smotanu. Je to výborný múčnik k čiernej káve.

 

Martin Gono