Centrum futbalovej mládeže Jozefa Adamca – príprava na jarnú časť ročníka 2016/2017: šéftréner centra Mgr. Vladimír Hornáček

            Príprava na jarnú časť súťažného ročníka 2016/2017 začala po dlhej, ale zaslúženej mesačnej prestávke, keď si oddýchli všetci tréneri, hráči, ale aj rodičia. Jesenná časť bola hlavne termínovo náročná. Počet detí v centre je zastabilizovaný na čísle 150, keď niektoré deti končia a noví nádejní členovia – hráči, hráčky prichádzajú a začínajú svoju futbalovú púť, čo sa hlavne deje u mladších detí, kde ešte návyky nie sú dostatočne zakorenené v pravidelnej účasti na tréningoch, doslova sa pohybovo a typologicky hľadajú a vo viacerých prípadoch plnia aj prianie rodičov. Avšak keby nebolo zanietených a ochotných rodičov bolo by všetko omnoho náročnejšie. Tak preto chcem poďakovať rodičom, jednoducho ste pre nás partnerom a motivátorom robiť ešte určité veci dôkladnejšie. Verím, že spoločné smerovanie v „manželstve“ po prvom polroku s FK Krakovany viedlo k výraznejšiemu skvalitneniu tréningového zázemia, zápasového diania, a manažérskeho riadenia na všetkých úrovniach. Všetko robíme pre deti, pre všetkých zainteresovaných je toto elementárne krédo. Rok 2016 bol náročný, nové súťaže, nové turnaje, nové pokyny, nové pravidlá, avšak pre nás rovnaká zodpovednosť pracovať ešte tvrdšie. V druhom polroku 2016 sme sa rozhodli mimo súťaží riadenými futbalovými zväzmi – západoslovenským v Nitre a oblastným v Trnave, v ktorých máme deväť družstiev, aj aktívne zapojiť prípravky – kategórie U11, U10, U9 /ročníky narodenia 2006, 2007, 2008/ do novo vzniknutej Považskej Mini ligy. Uvedené sa ukázalo ako správny krok, preto lebo uvedené ročníky neboli vyťažované v súťažiach, tak ako by sa žiadalo. Spoluzakladateľom Považská Mini liga bolo aj naše centrum, pričom ide o dobrovoľne zriadenú súťaž hranú turnajovým spôsobom s takmer nulovým finančným zaťažením a pritom  s kvalitným obsadením.

            V zimnej príprave tímy postupne začali trénovať po 09. 01. 2017. Tréningový proces centra musí byť aj v zime pravidelný, kvalitný, avšak nesmie byť monotónny. Preto ako obrovské plus pre centrum hodnotím využitie umelej plochy v Krakovanoch, ktorá priniesla do procesu všetkých kategórií zdokonaľovanie technických zručností a aj vhodnú formu obmeny zo stereotypu krytých hál. Mimo toho náš proces prebiehal podľa kategórií a poveternostných podmienok na ihriskách, v priestoroch štadiónov, vo viacúčelovej hale Matchpoint v Trebaticiach a v telocvični s výborným povrchom na základnej škole v Rakoviciach. Všetkým, ktorí s nami počas zimného prechodného obdobia spolupracovali, veľké ďakujem. Už to býva zvykom, čo som veľmi nerád, ale človek mieni, život mení, aj po skončení jesennej časti prišlo na trénerských postoch k zmenám. Tréner mladších žiakov Tomáš Timko musel z rodinných dôvodov na určitý čas ukončiť s centrom spoluprácu, avšak veríme, že do nášho „autobusu“ sa čo najskôr vráti. Novou tvárou v trénerskom tíme nie je nikto, keďže ochotných a progresívnych trénerov je nedostatok, nehovoriac o tréneroch s platnou trénerskou licenciou resp. trénerov, ktorí ju chcú získať. Tak skúšame „variť“ z toho čo máme a vytvorili sme náročný variant – jeden tréner dve družstvá, čas nám ukáže, či smerujeme správne a uvedené si vyhodnotíme v letnom období. Mňa teší skutočnosť, že do kurzu o trénerskú licenciu „C“ nastúpili naši tréneri Tibor Šurín a Ľuboš Bališ, ktorým toto vzdelanie chýbalo a verím, že už počas prebiehajúcej jarnej časti potrebnú kvalifikáciu získajú.  

Predkladám menoslov našich trénerov a kategórií centra na jarnú časť ročníka 2016/2017:

Kategória U19 – Karol Kantek

Kategória U17 – Mgr. Juraj Kuťka

Kategória U15 – Mgr. Juraj Kuťka

Kategória U15 oblasť – Šimon Pažík

Kategória U13 – Martin Bališ

Kategória U11 – Martin Bališ

Kategória U10 – Šimon Pažík

Kategória U9 – Ľuboš Bališ 

Kategória U8 – Tibor Šurín

Tréner brankárov – Ján Veselý ml.

Nižšie predkladám hodnotenia zimnej prípravy súťažného ročníka 2016/2017 trénerov jednotlivých kategórií centra:

Kategória U19 – Tréner Karol Kantek

         Do zimnej prípravy – POII – sa postupne zapojilo 19 hráčov (3xBrankár-5xobranca-9stredových hráčov-2hrotový hráči). Po početných zraneniach a iných dôvodoch v jesennej časti sa vrátili do mužstva Žažo, Š.Burzala, Kluc a do mužstva sa do prípravy zapojili niekoľkí noví a staronoví hráči. Prišli bratia Beranovci z Považskej Bystrice, Koprna z Prašníka a na skúške sa mali aj Harmadyho zo Bziniec pod Javorinou. Do mužstva sa pripojil aj brankár Burzala D. z Ratnoviec. Nakoniec však zo štvorice nových hráčov zostali iba Beranovci. Oproti jesennej časti sa do prípravy nezapojil Ilenčík, ktorý vyhodnotil svoje školské povinnosti  s futbalovými za nespojiteľné. Odišiel nám aj pre nás rozdielový hráč Mihálik, ktorý sa vrátil do Spartaka Trnava. A ku koncu prípravy bol Dekáň na vlastnú žiadosť preradený do U17.

Káder: Burzala D, Haršáni, Miklovič, Klučovský, Macháč, Holán, Beran J., Magala, Beran M, Burzala Š., Škamla, Jakúbek, Kluc, Žažo, Gagorík, Straka, Dekáň, Kyselica, Šiška.

         Počas zimnej prípravy sme odohrali niekoľko prípravných zápasov s mužstvami z rôznych líg. Prípravu sme odštartovali prípravným zápasom na umelej tráve v Piešťanoch s Kovo Beluša (IV.liga). Ďalej sme zohrali prípravné zápasy s mužstvami Spartak Trnava U17, TJ Slovan Ostrov (VII.liga muži), Veľké Ripňany (VI.liga muži) a Lednické rovne (IV.liga). Dva prípravné zápasy nám súperi odriekli, boli to MFK Topoľčany (U19) a Ružinov (U19). V zápasoch sme sa zamerali na komplexný rozvoj vedenia útoku (otváranie-vedenie-zakončenie) a zdokonaľovania jednotlivých herných činností v rôznych zónach ihriska. Ku koncu prípravy som bol spokojný čiastočne s otváraním a vedením útoku, ale najväčším problémom v príprave bolo pre nás zakončenie, na ktoré sme sa zamerali ku koncu prípravy.

 V príprave sme využívali najmä umelú trávu v Krakovanoch a miestnosť na štadióne v Trebaticiach najmä na rozvoj CORE a koordinačných schopností. Globálne v príprave sme sa zamerali  na rozvoj kondičnej stránky, herných činností jednotlivca a na malé a stredné prípravné hry, čo bolo všetko zároveň aj cieľom prípravy. Týždenný mikrocyklus obsahoval štyri tréningové jednotky (3x v Krakovanoch a 1x v Trebaticiach) a každý druhý víkend prípravný zápas. Cieľom do jarnej časti je posun v tabuľke na vyššie priečky, ako na ktorých sa nachádzame po tej jesennej. Napriek posunu oproti jesene v počte hráčov na TJ, nie som úplne spokojný s dochádzkou. Medzi najlepších v dochádzke patrili: Burzala Dávid, Burzala Šimon, Gagorík Lukáš, Šiška Martin. Na stretnutí trénerov budem do budúcej sezóny navrhovať možné riešenia tejto situácie.

Kategória U17 – Tréner Mgr. Juraj Kuťka

         Zimnú prípravu sme začali 10.01.2017. V týždni sme absolvovali štyri tréningové jednotky, z toho tri na umelej tráve v Krakovanoch a jeden na štadióne v Trebaticiach. Do tréningového procesu sa zapojilo 16 hráčov, ktorí sú doplnení o chlapcov z kategórie starších žiakov. Odohrali sme šesť prípravných zápasov s bilanciou: tri výhry, jedna remíza a dve prehry. Január nebol z pohľadu dochádzky ideálny, pretože ho narušili zranenia a aj školské akcie. Postupom času sa všetko dostalo do normálu a chlapci svedomito pracovali na zdokonaľovaní svojich futbalových schopností. V jarnej časti sa chceme prezentovať kvalitnou, rýchlou a kombinačnou hrou. Pevne, verím, že to dokážeme zrealizovať aj na ihrisku.

Kategória U15 – Tréner Mgr. Juraj Kuťka

         Zimnú prípravu sme začali 09.01.2017. Na prvom tréningu sa mi hlásilo 18 chlapcov a postupne sa k nám pripojili štyria noví hráči: Karaba, Cesnek z Drahoviec, Rechtorík z Chtelnice a Adamkovič z Trnavy. Tréningový proces prebiehal štyrikrát v týždni, konkrétne dvakrát na umelej tráve v Krakovanoch, raz v športovej hale Matchpoint a jedenkrát na štadióne v Trebaticiach. Odohrali sme sedem prípravných zápasov s bilanciou: tri výhry, dve remízy a dve prehry. Našimi súpermi boli tri prvoligové tímy a štyri druholigové, takže sme absolvovali kvalitné stretnutia, ktoré nás preverili po všetkých stránkach. Dúfam, že v jarnej časti nadviažeme na dobré výkony z jesene a že posunieme náš herný prejav na vyššiu úroveň.

Kategória U13 – Tréner Martin Bališ

         Počas zimnej prípravy ktorá sa začala 16.1.2017 sme absolvovali tréningový proces ktorý tvoril 3 tréningy v týždni + prípravný zápas. Tréningy prebiehali v útrobách ihriska OFK Trebatice v telocvični Matchpoint a na umelej tráve v Krakovanoch.  Počas obdobia od 16.1. do 5.3.2017 sme odtrénovali 21 tréningových jednotiek a odohrali 4 prípravné zápasy. Bohužiaľ piaty prípravný zápas proti Interu Bratislava bol zrušený z dôvodu maródky súpera. V príprave sme doplnili rozsiahli káder o jedného hráča, Šimon Sedlák z Vrbového náš počet sa zosumarizoval na čísle 20. Väčšina hráčov ma potešila tréningovou dochádzkou až na pár výnimiek. Tak isto to bolo s prístupom k tréningovej jednotke. Chlapci si musia uvedomiť že nie sme krúžok kam sa chodia „vyblázniť“  ale chceme sa spolu naučiť hrať futbal. Aktuálne už prebieha druhá polovica hlavnej časti sezóny do ktorej sme vykročili správnou nohou. Po víťazstvách v Seredi a v Hlohovci nasledovala remíza doma s tretím Komárnom, aj vďaka tomu sa držíme na 6. mieste v tabuľke ll. ligy. V týchto troch zápasoch sme strelili 17 gólov a inkasovali 2. Dúfam že budeme pokračovať v nastolenom tempe a naša hra sa bude postupne zlepšovať a zlepšovať. Samozrejme nesmieme sa uspokojiť s dosiahnutým ale stále sa musíme posúvať vpred. Cesta k tomu vedie len cez tréningový proces a prístup k nemu u samotných hráčov.

 

Kategória U11 – Tréner Martin Bališ

         Do zimnej prípravy sme vstúpili po krátkej prestávke ktorá bola počas Vianočných sviatkov. Trénovali sme 3 – 4 krát v týždni, ktoré boli dopĺňané zápasmi alebo halovými turnajmi. Tréningy prebiehali v telocvični Matchpoint Trebatice, v telocvični ZŠ Rakovice a v útrobách ihriska OFK Trebatice. V prípade priaznivého počasia sme trénovali aj vonku na umelej tráve v Krakovanoch. Tréningy v telocvičniach boli zamerané na herné činnosti jednotlivca (vedenie lopty, preberanie, obchádzanie hráča). Tréning v útrobách ihriska boli zameraní na pohybové schopnosti ako rýchlosť, obratnosť, sila a vytrvalosť. Tréningy na umelej tráve boli pripravené ako herné tréningy. Skúsenosti a naučené činnosti dúfam že prenesieme na ihriska pri zápasoch a turnajoch na ktorých sa zúčastníme. Čaká nás opäť náročná časť sezóny plná zápasov a turnajov, na ktorú sme sa vzorne pripravili počas zimy.

Kategória U10 – Tréner Šimon Pažík

         Zimnú prípravu sme odštartovali 17.1.2017. Tréningový mikrocyklus sa skladal s troch tréningových jednotiek. Systematicky sa do procesu zapájalo 11 chlapcov. Cieľom tréningových jednotiek bolo zdokonalenie hernej činnosti jednotlivca, zlepšenie pohybu na ihrisku a riešenie finálnej fázy. Káder U10 sme neskôr doplnili mladšími chlapcami s roč. narodenia 2008. Úvodný turnaj v Novom Meste nám nevyšiel podľa predstáv. Ďalej nás čaká Považská Miniliga a vystúpenie v oblastnej súťaži prípraviek v skupine C. Naším hlavným cieľom bude aj doplniť úzky káder novými hráčmi.   

Kategória U9 – Tréner Ľuboš Bališ

         Zimnú prípravu sme odtrénovali v telocvičniach v Trebaticiach a Rakoviciach. Počas tohto obdobia sme sa snažili zlepšiť činnosti a prácu s loptou – vedenie lopty, preberanie, streľbu ale hlavne sme sa zamerali na  techniku prihrávky. V príprave sme sa venovali hlavne tréningu ktorý je v tejto kategórií dôležitejší ako samotný zápas. V ďalšej časti sezóny budeme chcieť nabraté vedomosti a skúsenosti z tréningového procesu preniesť do zápasov a turnajov ktorých sa zúčastníme.  Veľmi  ma potešil záujem chalanov ktorý chceli trénovať vonku aj počas víkendov. Teším sa na ďalšiu časť sezóny ktorú začíname v pondelok. K dispozícii mám 16 chlapcov /dievča ktorý sa poctivo pripravovali celu zimu. Dúfam že nás čaká pekne futbalové obdobie ktoré si všetci užijeme.

 

Kategória U15 „oblasť“ – Tréner Šimon Pažík

         So zimnou prípravou sme začali 13.1. 2017. Do tréningového procesu sa aktívne zapájalo 13 chlapcov. Trénovali sme dvakrát do týždňa, pričom sme využívali umelú plochu v Krakovanoch, telocvičňu v Rakoviciach a halu v Trebaticiach. Venovali sme sa najmä kondícii, zdokonaľovanie hernej činnosti jednotlivca a stabilizačným jednoduchým cvičeniam. Generálku sme odohrali na domácej pôde s tímom Pečeňady, v ktorom sme dokázali zvíťaziť v pomere 4:1. Na hlavnú časť sa pripravujeme svedomito s rešpektom. Našim cieľom bude odstrániť  nedostatky a posúvať sa v tabuľke na vyššie priečky. 

 

Kategória U8 – Tréner Tibor Šurín

         Zimnú prípravu v kategórii U8 sme začali 17.januára 2017 v telocvični pri ZŠ v Rakoviciach. Trénovali sme dva krát týždenne. Na tréningu sa zúčastňovali mladí hráči vo veku 5 – 7 rokov. Priemerný počet na jednej tréningovej jednotke bol 12-13 hráčov z celkového počtu 17 evidovaných futbalistov v tejto vekovej kategórii. Koncom februára sa k ním pridali ďalší traja veľmi nádejní futbalisti. V tréningu sme sa zamerali hlavne na kontrolu, vedenie lopty a kľučky. Cieľom bolo zlepšovať sa v týchto herných činnostiach a postupne ich prenášať do zápasov. V januári sme odohrali aj prvé dva zápasy s Novým Mestom. Na konci prípravy sme sa zúčastnili turnaja v Novom Meste nad Váhom za účasti 7 družstiev, kde sme obstáli veľmi slušne. Za účasť v tréningoch, čo je najpodstatnejšia časť v tejto vekovej kategórii, musím pochváliť hlavne Marka Valoviča, Marka Milca, Tobiasa Škrabáka, Lukáša Fořta, Alexa Strapatého, Alana Zifčáka. Ich účasť bola okolo 90% , čo je na túto kategóriu vynikajúce. Verím, že aj ďalší hráči budú ich príklad nasledovať. Na jar začíname s tréningom tri krát do týždňa už na prírodnej tráve, prípadne na umelom ihrisku a to striedavo v Krakovanoch a Trebaticiach. Verím, že postupne sa naše rady rozšíria o ďalších nádejných futbalistov a budeme postupne do budúceho ročníka pripravovať konkurencie schopné družstvo do súťaže U9 ZSFZ, kde aj teraz úspešne naše centrum pôsobí.