STOLNÝ TENIS – AKO ĎALEJ?

Ukončením súťažného ročníka 2021/2022 sa zastavil život OSK Krakovany na pretekárskom poli v stolnom tenise. Pre súťažný ročník 2022/2023 sme nevedeli dať dohromady team, ktorý by mohol pokračovať ďalej po 25 rokoch novodobej histórie v obci na tomto športovom poli. Náš stolnotenisový oddiel bol jediný, ktorý za 23-ročnej činnosti pôsobil nepretržite v najvyššej trnavskej oblastnej súťaži – v 5.lige. Prítomnosť rôznych okolností však dala bodku za dosiahnutými úspechmi počas spomínaného štvrťstoročia.

Nielen dlhotrvajúce pôsobenie v 5.lige, ale aj poriadanie každoročného turnaja o Pohár starostu obce Krakovany, či Jozefovského turnaja starostov, sa stali symbolom propagácie obce na športovom poli v tomto športe. Tieto turnaje vo svojej histórii sa stali známe v celom západoslovenskom kraji od Bratislavy či Záhoria až niekde po Trenčín či Nitru.Ba zaregistrovali sme aj pretekára od Prešova…

Pre nový súťažný ročník sme nedokázali dať dokopy aspoň 5 pretekárov, ktorí by vedeli pokračovať v pretekárskej činnosti pre ďaľšie obdobie. Pokusím sa zhrnúť príčiny súčasného nelichotivého stavu:

– Generačný problém v mužstve. Vekom starších dlhohrajúcich hráčov (Valo, Procházka, Čelín, Seitler) nie je kým nahradiť. Z mladšej generácie zostal z domácich iba Emil Štefanka. Talentovaní, čo mohli nahradiť staršiu generáciu, stratili o tento šport záujem z rôznych dôvodov. K dispozícii zostali ešte dvaja hráči z Piešťan(Stehlík, Varga) a to bolo na súťaž málo.

Situácia pri nástupe covidu svojimi meniacimi sa predpismi tiež zasiahla do súťaže negatívne (očkovaný-neočkovaný). Veľa zápasov sa prekladávalo na iný termín. Bolo časté prerušovanie súťaže z pandemických dôvodov.

Mať v mužstve aspoň 6 schopných hráčov je potrebné pre súťaž pri predpokladanej zdravotnej či pracovnej absencii hráčov.

– Nezáujem mládeže v obci o tento šport,hoci lekári tvrdia,že stolný tenis je jeden z najzdravších športov (vyvíja celotelovú pohybovú činnost, reflex atď). Je to druh športu,ktorý môže vykonávať človek pre svoje zdravie v akomkoľvek veku.

Avšak touto cestou by som sa rád poďakoval doterajším starostom – Jozefovi Vatrtovi, PaedDr. Vladimírovi Mihálikovi i PhDr. Františkovi Klinovskému – za podmienky, ktoré dokázali vytvoriť pre tento šport v obci. Kultúrny dom nie je ideálny priestor pre šport. Ideálna by bola nejaká samostatná herňa, kde by sa nemuselo deliť o tento priestor s inými záujmovými krúžkami. Väčšinou sa šlo dohodnúť pri prípadnej zmene termínov stretnutí. No nie všetci obyvatelia sú pre tento šport naklonení a fandia mu…. Bol by som rád,keby sa našla skupinka holdujúca tomuto športu. Obec má vytvorené dobré podmienky. Vďaka starostlivosti už spomínaných starostov je k dispozícii 5 stolov, deliacie steny hracích kurtov. Bolo by na škodu nechať to len tak ležať na sklade. Ak sa nájde záujem,prihláste sa u starostu alebo Tonka Čelína, radi Vám v rozbehu pomôžeme.

Blíži sa tiež najkrajší sviatok roka – Vianoce. Všetkým Vám prajem hlavne zdravie, lebo najdrahšie,  šťastie, lebo je potrebné a hojné božie požehnanie. Do Nového roka 2023 vstúpte tou správnou nohou.

Za OSK Krakovany: Vlado Seitler